KARGI TARHANASI

İlk iş olarak tarhananın “düzgün”ü hazırlanır. Düzgün; bir leğenin içerisine bir miktar yoğurt, üzerine soğan, sarımsak, acı biber, domates, maydanoz, nane, dereotu, fesleğen iri parçalar halinde doğranıp, iyice karıştırılarak hazırlanır.Tuz katılır. Bir hafta sonra, yeteri miktarda unla, hazırlanan düzgün, yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Havanın güneşli olduğu bir gün tarhana dökme işlemi yapılır.Tarhana hamuru ufak parçalar halinde bir çarşaf üzerine dökülür. Hafif kurumaya yüz tutunca ufalama işlemi yapılır. İyice ufalanır. Kargı tarhanası elekten elenerek ayrı bir çarşafa serilir. Kuruyunca bez torbalar içerisinde muhafaza edilir. Tarhananın soğanı çok lezzetlidir. Mahallenin kadınlan soğan yemek için tarhana yapanlara yardıma gelirler. Tarhana dökme, ufalama işlemi çok ağır ve yorucu olduğundan imece usulü yapılır. İş bitince bir tencere tarhana pişirilip yenir. Taze tarhananın tadına doyum olmaz.

Tarhana çorbası sofralarımızın baş yemeğidir. Tencere içerisine bir miktar yağ, salça ve kıyma konur. İstenilen miktarda su konulup, birkaç kaşık tarhana ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılır. Sıcak sıcak servis yapılır.

tarhana

Kargı Tarhanasının Yapılışı

 

T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu - 2014 Kargı Belediyesi - Çorum - Promedes